Sammanfattat Europaresan.

Ni som följt min familjs bilresa genom Europa här vet att jag 10 minuter efter start var redo att hoppa av bilen i farten i hopp om att slå ihjäl mig. Detta då vår tvååring Douglas hade lite av ett för stunden psykotiskt meltdown och vår femåring Oscar ville kräkas av åksjuka vilket resulterade i att jag istället fick slänga honom ur bilen – inte i farten dock. Alla överlevde och de resterande 590 mil vi kört genom Europa har gått bättre än jag någonsin har kunnat föreställa mig. Vi har på resan haft ett mål, det var huset i Provance som vi hyrt tillsammans med våra vänner. Resten av resan har planerats i bästa fall kvällen innan men i de flesta fall på morgonen över en hotellfrukost. Detta är såklart inte alltid helt optimalt, men i vissa fall är det skönt att ta dagen som den kommer och se vad som händer istället för att varje dag ha ett mål och en tid att passa. Det kan vara jag som är den bidragande faktorn i detta då jag ofta har mitt mode inställt på katastrofläge, dvs vad händer om bilen blir stulen, eller om något av barnen blir sjuka, vad händer om en galning med dynamitbälte drar upp en molotow cocktail och börjar kasta sin brinnande hemmagjorda bomb hej vilt vid en gränskontroll och vi alla behöver uppsöka ett sjukhus? – helt enkelt jobbigt att ha en tid och plats uppbokad då som man ska stressa till om man har brännskador över hela kroppen. I vårt fall fungerar planering kvällen innan alldeles utmärkt. Men det är klart – det kan ju alltid dyka upp en galning!

– 600 mil har vi avverkat under de ca tre veckor vi bilat genom Europa. 

– Vi har rest genom 8 länder varav Belgien egentligen inte räknas då vi bara brände igenom landet utan att ens bjuda på en kisspaus. 

– 14 nätter på hotell – varav en natt var på ett biltåg från Hamburg ner till Lörrach i södra Tyskland. 

– minst 10 felkörningar trots gps. Men som man säger ”alla vägar bär dit man ska, speciellt om man inte har något planerat” så felkörningarna har inte orsakat hysteri eller ett större behov av parterapi. 

Nedan kommer tips, idéer och tankar kring att bila i Europa med två små barn. 

1. Det absolut viktigaste på hela resan: vad har ni med er i bilen? Barn fungerar ju som vi vet på ett rätt så speciella sätt. Dom kräver underhållning och dom kräver uppmärksamhet. Om man själv inte har den underhållande ådran – vilket jag förvisso anser mig själv att ha – så bör bilen packas med saker som de små korta människorna tycker är kul. En iPad med filmer, telefoner laddade med bra appar som fungerar i nödläge om batteriet skulle ta slut. Bilar? Dockor? Knivar? Böcker att bläddra i? Varva sen lite. Ha några bilar / dockor / transformers eller vad f-n det kan vara framme en dag, ”göm” dem sen och ta fram dem efter två dagar igen – barnen blir överlyckliga och överraskade. Fungerar upp till ca 3 år, korttidsminne liksom, tänk guldfisk.   

2
. Tilltugg! Varje resa kräver tilltugg och dryck! Eller varje tillfälle kräver detta när jag tänker efter. Men regler i bilen är; skippa så mycket som möjligt som har med socker att göra. Sockerstinna barn i en stor rymlig gymnastiksal är jobbiga. Visualisera då sockerhöga barn fastspända i en bil, tänk Gremlins som du råkat ge mat eller dryck efter midnatt! Håll er till simpelt tilltugg och skippa läsk. Salta pinnar är ett roligt tilltugg och tar lite längre tid att äta än en ostbåge. Frukt är naturligtvis alltid toppen! Vi har haft godis i bilen vid några tillfällen som en sista överraskning när barnen liksom är på gränsen att nästan ge upp efter att ha åkt bil i 4-5 timmar, och det har bara vart klubbor. Klubbor tar skitlång tid att äta för små barn och håller dem tysta rätt så länge vilket alltid är uppskattat vid alls tillfällen när gränsen är nära. Klubbtips: Köp klubbor vars papper är lätt att ta av. När ett barn är på väg att förvandlas till en gremlin så är det inte läge att brottas med en klubba där tillverkarnas enda mål är att ge trötta förälder en önskan om att få avsluta livet pga den frustration som uppkommer då en klubbtörstande varelse inte har tålamod nog att vänta medan en förälder sliter i klubbpappret med tänderna och klöser pappret med naglarna som ett djur i ren och skär desperation för att få upp pappret till godisbiten och lyckas tillfredsställa sin människogreml.  

  

3
. Pauser. Att stanna bilen med jämna mellanrum och låta barnen springa skrikandes i cirklar är både bra för deras fettförbränning och för harmonin i bilen. Och gör man lite efterforskning om platsen ni passerar så är internet en gudagåva för barnfamiljer. Ett exempel är då vi hade 7 timmar att slå ihjäl i Hamburg. Med Google’s hjälp hittade vi till Hamburg Zoo – Tierpark Hagenbeck. Med en hemsida som är usel och en entré som ligger typ i ett bostadsområde så känns det som ett ställe där det kommer att bli svårt att slå ihjäl ett par timmar. Vi hade fel för ovanlighetens skull. Väl inne i parken så var det som att gå igenom en garderob full med malätna pälsar och komma ut på andra sida och upptäcka Narnia. Bättre kan jag inte beskriva det mer än att säga att när man kliver in genom entrén så är det som att en helt ny värld uppenbarar sig. Helt klart värt att spendera många timmar på! Att tänka på: det närliggande garaget kräver euromynt, vi kan vara den enda familjen som reser till Europa utan att växla till en endaste liten euro!?

    
 Med dessa tre punkter blir bilresan en fröjd, dvs om barnen sköter sig! 

Övrigt!

Roliga nyttiga saker:

ha med en karta som barnen kan hjälpa till att fylla i efter resans gång. Det hade såklart inte vi, men jag önskar vi haft det, mest för femåringens skull då han hela tiden frågade vart vi var och kul för barnen att följa.

Smart

nattåget från Hamburg. Kör på bilen, vakna 80 mil senare i Lörrach på gränsen till Schweiz. Vår bil och hytt kostade ca 5 000 SEK. Dvs billigare än vad soppa, två nätter på hotell och all mat under de två dagar vi annars skulle portionerat ut dessa åttio mil på. 

Glöm inte: 

– kuddar. Det glömde såklart vi. Kuddar hade räddat många hotellnätter med stenhårda / knöliga kuddar. Och en kudde i bilen är aldrig en dålig sak. 

– extrabatteri till iPhones / iPads. Finns på Kjell & co för typ 229:-. En äkta räddare i nöden. 

Bäst på resan: 

– Camogli i Ligurien. Älskar det stället. Och i vanlig ordning när vi är där så spekulerar vi i vår framtid som husägare någonstans där i krokarna.  

    
   

Överraskande bra: 

– Köpenhamns tivoli och Köpenhamn i helhet. Bra människor, bra shopping, bra att dom förstår svenska, så underbart. Jag däremot förstår inte ett ord danska – det har för övrigt satt mig i många pinsamma situationer då jag tidigare jobbat på företag med dansk styrelse som krävt några möten på danska. Ett samtal i Köpenhamn kunde se ut såhär:

På Apoteket:

Jag – Hej, jag skulle vilja ha avmaskningspiller till barn! 

Apotekaren: hullihalliholliflödeflade

Jag: sorry I don’t understand a word. Please speak english…

Apotekaren: idiotförklarande blick.

Bästa måltiden

– Eguilles. En fransk by vi råkade hamna i pga GPS-oenighet. Efter fem dagars hungerstrejk pga magbaciller så hamnar vi på byns enda restaurang som hade stängt men öppnade upp köket för vår skull. Där serverades mat direkt från Guds sköte – dvs om skötet var ett kök som borde ha hundratals stjärnor i Guide Michellin. Jag var nära tårar många gånger under min måltid.

 Bästa hänget: 

– huset på alptoppen med gänget. Människor med vackert och sinnessjukt inre är det bästa jag vet. 

– Bortsett från dem var hotellet i St Paul där vi spenderade en natt då jag var tvingad att fly alptoppen pga sjukdom, det absolut bästa hänget. Det baserar jag på då hotellägaren skjutsade mig till laboratoriumet för att ta och lämna diverse prover och där en anställd sen skjutsade mig till Apoteket för att se till att jag fick den medicin jag behövde – jag älskade dem och hotellet de ägde – Alain Llorca” i ”La Colle – sur – Loup”

 

  Får man inte missa

– Schweiz, svindyrt och ännu mer svinvackert. Att åka från Schweiz till tex Italien är som en resa på en väg någon hittat på under ett hallucient knarkrus – så vackert är det! Vi var i Weggis, rekommenderar detta vackra starkt. Hotel Beau Rivage är en pärla trots slö personal. 

    
 

Avslutande: om ni har möjlighet, dvs den genetiska ådran att ni kan planera er resa med stopp och aktiviteter i förväg – GÖR det! 

Och kom ihåg:

Barnen har det antagligen bra om ni har det. Strunta i hets och stress, stanna upp och mata duvor, titta på fiskar, ät en glass. Tre enkla ledord gör resan lättare: kärlek, aircondition och pool.

Frågor om tips? Hör av er. 

PS. En ”guide” om longstay i Thailand med barn kommer inom kort! 

Love // Jessica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *